ANVRSGRSGRZ
3095 reviews geven ons een
4,8 van 5
BIJ SUMMIT TRAVEL KRIJG JE
RUIM AANBOD MINI SKI'S
ZEER PERSOONLIJKE SERVICE
MEER DAN 21 JAAR ERVARING!
BETROUWBAARHEID EN ZEKERHEID
RUIM AANBOD MINI SKI'S

Alles over winterbanden

Laatst gewijzigd: 22 oktober 2024.

Wil jij met de auto op wintersport? Dan heb je winterbanden nodig. In Nederland en België zijn die niet verplicht, maar in veel Alpenlanden wel. Richting de wintersportlanden krijgen automobilisten namelijk bijna altijd te maken met winterse omstandigheden en dit vergroot de kans op ongelukken. Winterbanden bieden op alle vlakken voordeel tijdens winters weer. Daarom lees je op deze pagina alles wat je moet weten over autobanden voor de wintersport:

Algemene informatie over winterbanden

Bij lage temperaturen is het belangrijk dat jouw grip op de weg optimaal blijft. Bij winterbanden is jouw grip op de weg beter én wordt de remweg flink verkort. Dat geldt bij temperaturen van 7 graden Celsius of kouder.

Een vaak voorkomende misvatting is dat winterbanden alleen helpen bij sneeuw en ijs. Dit is niet zo, want ook bij regen heb je flink voordeel. Winterbanden hebben namelijk een speciaal profiel. Daardoor heb je minder snel last van aquaplaning. Bovendien is de remweg gemiddeld de helft korter dan met zomerbanden. En ook de wegligging is een stuk beter. Winterbanden zijn kortom zelfs bij droog en koud weer een stuk veiliger.

Doorrijden op winterbanden in de zomer?
Het is niet goedkoop om nieuwe banden te kopen. Als je voor de wintersport winterbanden nodig hebt, waarom rijd je daar dan niet ook 's zomers op? Heel simpel: omdat die in de zomer juist onveiliger zijn dan zomerbanden. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg met winterbanden. Tot wel 30% hoger dan bij zomerbanden. Daarnaast slijten winterbanden sneller bij warm weer. Waardoor ze de volgende winter minder grip op de weg bieden en een langere remweg nodig hebben. Laat dus na de winter(sport) weer zomerbanden onder de auto zetten.


Hoe herken je winterbanden?
Winterbanden zijn te herkennen aan het sneeuwvlok symbool (zie afbeelding). Die banden zijn uitvoerig getest op besneeuwd wegdek. Je weet daardoor zeker ze echt veilig zijn. Daarnaast zijn er M+S banden. Die zijn geschikt om door de modder (M) en sneeuw (S) te rijden, maar er worden geen uitgebreide sneeuwtests mee gedaan. Tot slot zijn er nog all-season banden: een tussenoptie tussen winter- en zomerbanden. Reis jij door landen waar winterbanden verplicht zijn? Dan moeten jouw banden een sneeuwvlok hebben (zie afbeelding). Dit wordt ook wel het 3PMSF symbool genoemd: 3 Peak Mountain Snow Flake. Staan op jouw autobanden alleen de letters "M + S"? Dat is niet voldoende. Gelukkig zijn er veel winterbanden en all-season banden met zo'n sneeuwvlok symbool te koop.
auto met winterbanden in de sneeuw

Regelgeving in het buitenland

Veel Europese landen hebben een eigen wetgeving over winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat geen van beide verplicht is in Nederland en België, hebben we die landen niet in de tabel opgenomen. In de tabel staan alle overige landen opgesomd waar jij tijdens jouw wintersport doorheen of naartoe rijdt: DuitslandLuxemburgFrankrijkZwitserlandOostenrijk en Italië. In de tekst onder de tabel vind je meer uitleg.
Wat staat er in de wet over het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen? Je ziet het in de tabel hieronder.
 
LandWinterbanden zijn:Sneeuwkettingen zijn:
DuitslandVerplichtVerplicht bij borden
LuxemburgVerplichtToegestaan bij sneeuw en ijs
FrankrijkVerplichtVerplicht om bij je te hebben
ZwitserlandAangeradenVerplicht bij borden
OostenrijkVerplichtVerplicht bij borden
ItaliëVerplicht bij bordenVerplicht om bij je te hebben
Op veel buitenlandse wegen waar winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn, kom je onderstaand bord tegen: een rond, blauw bord met autoband en sneeuwketting erop.

verkeersbord winterband met sneeuwketting
Winterbanden in Duitsland
In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Zoals ijzel, gladheid en sneeuw. Je kunt daarom het weerbericht in de gaten houden en lastminute de banden te (laten) wisselen. Maar vaak is het 's winters erg druk bij garages, omdat veel wintersporters hun banden laten wisselen. Het is daarom raadzaam om van tevoren winterbanden onder jouw auto te laten zetten. 

Sneeuwkettingen zijn in Duitsland alleen verplicht als je een bord hierover ziet staan. Dat is vaak in bergachtige gebieden het geval. Staat er geen bord, maar is de weg wel met sneeuw of ijs bedekt? Dan mag je uit voorzorg met sneeuwkettingen rijden.

Winterbanden in Luxemburg
Ook in Luxemburg ben je verplicht met winterbanden te rijden gedurende winterse omstandigheden. Daaronder vallen sneeuw, ijzel en andere gladheid. Kom jij voor jouw wintersport door Luxemburg? Dan sta je dus voor dezelfde keuze als wanneer je door Duitsland rijdt.

Sneeuwkettingen zijn in Luxemburg niet verplicht. Je mag ze wel gebruiken, maar alleen als de weg volledig bedekt is met sneeuw of ijs. Let op: dat je in Luxemburg geen sneeuwkettingen hoeft te gebruiken, betekent nog niet dat je ze thuis kunt laten. In veel andere landen waar je doorheen rijdt zijn sneeuwkettingen namelijk wel verplicht.

Winterbanden in Frankrijk
Of je in Frankrijk winterbanden nodig hebt, hangt af van je route en eindbestemming. Het verschilt namelijk per zone. Een verkeersbord met rode rand en een zwarte autoband erop geeft aan dat je een zone binnengaat waar winterbanden verplicht zijn. In de rest van Frankrijk zijn ze niet verplicht. Maar ze worden wel aangeraden bij winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen zijn op slechts een paar wegen verplicht. Dit wordt aangegeven door het blauwe bord op de afbeelding hierboven mét daaronder een tekst. Staat onder dat bord de Franse tekst "chaînes à neige obligatoires", dan moet je sneeuwkettingen omleggen. Staat die tekst er niet, dan worden sneeuwkettingen sterk aangeraden.
Winterbanden in Zwitersland
Het gebruik van winterbanden is in Zwitserland niet verplicht. Wel wordt het ten zeerste aangeraden. Je hebt dan immers meer grip en een kortere remweg.

Sneeuwkettingen zijn slechts op een paar wegen verplicht. Namelijk bij het ronde, blauwe verkeersbord op de afbeelding hierboven. Soms staat daarbij een tekst dat auto's met vierwielaandrijving niet verplicht met sneeuwkettingen hoeven te rijden. Heb jij geen 4x4 auto? Dan kun je dus maar beter wel sneeuwkettingen meenemen.

Winterbanden in Oostenrijk
Reis je naar of via Oostenrijk? Dan moet je winterbanden gebruiken bij winterse omstandigheden: sneeuw, ijzel en andere gladheid. Je kunt dus het weerbericht in de gaten houden en lastminute een afspraak bij de garage maken. Maar die heeft het 's winters erg druk. Het is daarom raadzaam om van tevoren naar winterbanden te wisselen.

Sneeuwkettingen zijn in Oostenrijk alleen verplicht als dat op de borden staat. Dat zijn weer de ronde, blauwe borden zoals op de afbeelding hierboven. Let op: sneeuwsokken worden volgens de Oostenrijkse wet niet als sneeuwkettingen gezien. Metalen sneeuwkettingen wel.

Winterbanden in Italië
In Italië zijn de regels de laatste jaren strenger geworden. Over het algemeen geldt dat winterbanden verplicht zijn van 15 november t/m 15 april, tenzij je sneeuwkettingen gebruikt. Maar in sommige regio's kan die periode afwijken, namelijk als er winterse omstandigheden zijn. De data staan altijd op de blauwe en groene borden over autobanden/sneeuwkettingen. 

Andersom geldt voor sneeuwkettingen dat die van 15 november t/m 15 april verplicht zijn, tenzij je op winterbanden rijdt. Ook hiervoor kan de periode eerder beginnen of later eindigen. De data staan altijd op de blauwe en groene borden over autobanden/sneeuwkettingen. Let op: soms zijn sneeuwkettingen hoe dan ook verplicht. Namelijk als je een rond, blauw bord ziet met een witte autoband én een sneeuwketting.
man die autobanden verwisselt

Wanneer wissel je van banden?

Bij het omwisselen van jouw banden is de juiste timing heel belangrijk. Zeker vlak voor de vakantie of wanneer de winter voor de deur staat, kan het wel eens druk zijn bij de garage. Plan daarom ruim van tevoren jouw afspraak voor het laten wisselen van de banden.

Wanneer wissel ik mijn banden om?
In Nederland kun je het beste rond eind november, begin december de winterbanden onder jouw auto laten zetten. Rond half maart wissel je dan weer terug naar zomerbanden. De precieze tijd hangt af van de temperatuur. Want als het warmer dan 7 graden Celsius is, slijten de winterbanden sneller en heb je straks op wintersport veel minder grip op de weg. En ga je pas half maart op wintersport? Dan wissel je uiteraard pas na terugkomst weer naar de zomerbanden. 

Wisselen voor de wintersport
Als de temperatuur in Nederland te hoog is, wil je dus nog niet overstappen op winterbanden. Bovendien werkt een all season band in Nederland goed genoeg, behalve bij sneeuw en ijzel. Plan daarom jouw afspraak bij de garage vlak voordat je op wintersport gaat. Dan moet je namelijk voor veel landen wel op winterbanden rijden.

Bel ons op +31 10 279 96 32

Summit Travel B.V.

Oostplein 420
3061 CH Rotterdam

Nederland

Nieuwsbrief

© 2003-2024 Summit Travel
ANVRSGRSGRZ
  • Privacy Policy
  • Disclaimer